lördag 31 mars 2012

Vi har problem!

Idag har jag träffat de andra i equmenias styrelse utan att ha styrelsemöte. Vi har utbildats. Teologiskt. Om homosexualitet. Typ. Vi har fått lyssna på två män som är pastorer i missionskyrkan och som nu jobbar med bibeln på Göteborgs universitet respektive THS och som har väldigt olika uppfattningar om hur vi ska tolka bibeltexterna där det står om hur män ligger med män. Väldigt intressant.

Vi utbildade oss eftersom vi är dåliga på att tala om detta. Inte bara vi i styrelsen, utan vi i kyrkan överlag. Det visar sig inte minst i vår efterdiskussion där vi kommer fram till att vi inte ens vet hur vi ska tala om heterosexuella relationer. Till och med om vi inte blandar in sex.

Samtidigt som vi pratar om detta har Sofia Mirjamsdotter (som vann Stora journalistpriset med Johanna Koljonen förra året för prataomdet) börjat ett samtal på twitter om hur hennes uppväxt i frikyrkan varit, vilket är en ganska deppig bild, som visar på kyrkans dubbelmoral och . (Vill du läsa lite om samtalet så kan ni läsa min vän Josefines blogginlägg här.)

Vi har det svårt. Vi i kyrkan vill säga vad vi tycker, men vi tycker ganska olika saker, även om grunden är någorlunda samma. Dessutom har många människor förutfattade meningar om vad kyrkan tycker, vilket sällan är sanningen. Och vi vill absolut inte döma någon, eller säga något som man kan tolka dömande, även om vi inte menade så.

Vi har problem. Det är tydligt. Jag hoppas det blir bättre. Vi jobbar på det.

2 kommentarer:

  1. symtomatiskt för våra svårigheter i ämnet är kanske att ingen ännu kommenterat ditt inlägg? har iaf varit inne och kollat en del på dina länkar och lite twittertrådar

    SvaraRadera
  2. Fina du! Att våga säga att vi har problem är en bra början. Att kavla upp ärmarna och börja vara konstruktiva ett bra nästa steg. Och att våga säga "förlåt" och "vi gjorde bort oss" helt livsviktigt här och var.
    Tycker om dig!
    Kram

    SvaraRadera