onsdag 18 juli 2012

Shame on you, Ekot.

Idag har ekot berättat för hela svenska folket att Järfälla SMU tvingar barn att vara med i sin förening om man vill gå på kollo. Läs artikeln här. Artikeln innehåller dels en massa faktafel och är dels helt onödig. Läs om vad equmenia (som Järfälla SMU är en dal av) säger om detta här. Jag känner mig helt nöjd med deras svar, så jag kommer inte gå in på det här.
Men. De senaste två sommrarna har jag jobbat i och med Järfälla SMU när jag varit sommarpastor i Jakobsbergskyrkan och funnits med en hel del på deras kollo. Därför skulle jag vilja ge min bild av verksamheten.
I Järfälla finns många barn men inte så mycket för dem att göra på sommaren. Därför har Järfälla SMU under många år drivit ett dagkollo. Barn får komma ut till det vackra Bruket varje vardag 8.30-15.00 under två veckor och tillsammans med fyra unga ledare får de leka, spela, bada, paddla, äta och massa annat i sann SMU-anda (som betyder ungefär att alla får vara med och vi har roligt tillsammans). Detta sker i fyra perioder för barn som är mellan 7 och 12 år. För barn i högstadieåldern har de sex enveckorsperioder där man gör lite häftigare grejer, som att klättra i berg och paddla över till en ö och sova i vindskydd som man bygger själv.

För uppvuxna SMUare kanske det låter som helt vanliga scout-grejor. Och det är det. Inget konstigt alls. Men för barn som bor i betong är det hur häftigt som helst. För flyktingbarn som kommit till Sverige för ett halvår sedan är det som en helt ny och fantastisk sagovärld. För barn vars förälder inte har råd med en utlandssemester är detta guld. För barn som inte har några kompisar eller som är stökiga i skolan så är det väldigt bra att få vara i en liten grupp barn, mycket utomhus med många ledare som har tid och orkar med en.

Järfälla SMU gör ett riktigt bra jobb med sitt kollo. Ekot gör ett riktigt dåligt jobb med sin journalistik. Inte nog med att de har fel i vad de rapporterar, de solkar också ner vackra saker som Järfälla SMU gör inte för att de vill få medlemmar eller pengar, utan för att det behövs. Shame on you, Ekot.

6 kommentarer:

  1. Nja!
    Det står väl inget i artikeln om att Järfälla SMU gör ett dåligt jobb med sitt kollo och på frågan om vad föräldrar ska göra som vill att deras barn ska få åka på kollo utan att vara medlem i någon religiös organisation svarar ju Ola J Hedin på Equmenia "Då får de ju säga till sin kommun att de tycker att kommunen ska ordna kollo."
    Det uppges även att föräldrar ringt och erbjudit sig betala samma belopp men få slippa medlemskap men att det inte ska ha varit möjligt. Det kanske vara felaktig info till dessa föräldrar men det stöds ju av Ola J Hedins uttalande. För är det verkligen så att man inte behöver vara medlem så finns ju inte problemet och det är ju det som hela artikeln går ut på.

    Att ERBJUDA medlemskap i samband med kolloaktivitet är väl i mitt tycke helt OK precis som Equmenia skriver i sitt svar. Men det verkar ha brist i informationen om det nu verkligen varit möjligt att delta utan medlemskap om det nu verkligen varit så från början och inte bara "blivit" det nu i efterhand för att möta kritiken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag har varit ledare för läger och grejer så har det där påtvingade medlemskapet varit nödvändigt för att ungarna ska vara försäkrade och att medlemsskapet innefattar den där försäkringen...

      Radera
    2. Det kan ju så klart vara skillnad på förr och nu men i det här fallet så påpekar ju Ekot för Ola J Hedin att kommunens försäkring omfattar alla vilket gör att hänvisningen till att medlemskap för att kunna vara försäkrad faller. Men trots det står Ola på sig!

      Dessutom så står det i svaret från Equmenia som du länkar till att deras försäkring täcker alla som deltar i verksamheten oavsett om de är medlemmar eller ej! Alltså tvärt emot vad Ola J Hedin svarade när Ekot frågade!

      Så jag undrar vad det är du tycker Ekot ska skämmas för?
      De fick ett nyhetstips om att man inte kunde åka på kolloverksamheten utan att vara medlem trots att man erbjöd sig betala samma summa. Det handlade alltså inte om pengarna utan att alla deltagare MÅSTE bli medlemmar för att få komma.
      Ekot kollar med kommunen som ger bidrag till verksamheten och de säger att så ska det inte vara.
      När Ekot sen koller med Equmenia så bekräftar Ola J Hedin som är ekonomiansvarig att "det är som vilken föreningsverksamhet som helst" och att man ska vara medlem för att kunna vara med och vara försäkrad. Ekot påpekar att barnen ju omfattas av kommunens försäkring men det viftar Ola bort med att det är ju bra om de är dubbelförsäkrade då.

      Efter detta gör Ekot sitt inslag och sänder det. Equmenia tvärvänder och skriver på sin hemsida att det är fel i inslaget. Dels behöver man inte vara medlem för att delta i kollot och dels omfattar Equmenias försäkring alla deltagare oavsett om man är medlem eller ej.

      På vilket sätt blev Equmenias tvärvändning Ekots fel?

      Radera
  2. Problemet är ju att Järfälla kommun inte verkar bry sig om sina mindre bemedlade invånare. Fint att SMU och kyrkan gör det!
    Instämmer helt i det du skriver, Maria!
    Som journalist tycker jag det är ett otroligt lågvattenmärke. Tyvärr inte ovanligt just när det gäller medias syn på kyrkan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får gärna utveckla din ståndpunkt om att Järfälla kommun inte verkar bry sig om sina mindre bemedlade invånare. För Ekots inslag berättar ju att kommunen faktiskt betalar SMU för kollot så att de får alla sina kostnader täckta. På vilket sätt är det att inte bry sig i den här frågan?

      Vän av ordning skulle kanske kunna anmärka på att om SMU nu får alla sina kostnader täckta av kommunen så skulle de ju kunna köra kollot gratis för barnen istället för att ta betalt av dem. Det skulle ju verkligen göra det lättare för de mindre bemedlade invånarna i kommunen.

      Jag tycker inte denna artikel var ett lågvattenmärke på något sätt. Den ifrågasätter att barn i Järfälla inte kan delta i kolloverksamheten utan att bli medlem i en religiös förening vilket ju faktiskt var helt korrekt utifrån givna svar i intervjun med Ola J Hedin på Equmenia. Sen tvärvänder Equmenia och säger att det alls inte finns något medlemskrav och att den viktiga försäkringen man hänvisade till i intervjun täcker alla deltagare oavsett om de är medlemmar eller ej!

      Equmenia och SMU har helt enkelt gjort en pudel men vill inte erkänna det utan slingrar sig och skriver: "Det är olyckligt om det har framstått som om medlemskap är ett absolut krav för deltagande, men equmenia kommer fortsätta att arbeta för att barn och unga ska kunna bli medlemmar i en demokratiskt uppbyggd organisation där de kan forma sin egen fritidsverksamhet."

      Det är inte "olyckligt", det är helt enkelt fel från Equmenias/SMUs sida att man krävt medlemskap! Det är inget missförstånd, man har på en direkt fråga sagt att medlemskap krävs, punkt slut!
      Man slingrar sig vidare med: "men equmenia kommer fortsätta att arbeta för att barn och unga ska kunna bli medlemmar i en demokratiskt uppbyggd organisation". No shit Sherlock!
      Ingen har ifrågasatt att barn och unga ska kunna bli medlemmar i vilken organisation de vill. Det man har ifrågasatt är att de ska TVINGAS bli medlemmar i organisation för att få delta i en sommaraktivitet som är betald av kommunen.

      Denna artikel har inget med medias syn på kyrkan att göra utan på medias uppgift granska vad kommunen lägger sina pengar på och hur de föreningar som får pengarna bedriver sin verksamhet!

      Radera
  3. David. Om Järfälla kommun vill erbjuda barnen i kommunen kommunal kolloverksamhet skulle de mycket väl kunna göra det. Visst kan man förlita sig på organisationer som SMU, men det kan inte självklart vara ett alibi för kommunen. Även om nu SMU säkert gör ett bra och engagerat arbete.
    Kollo är kanske ett gränsfall, men vad händer när en kommun bestämmer sig för att inte satsa på socialvård, för det kan Frälsningsarmén fixa, eller skolor, för det fixar Livets Ord.

    Det journalistiska lågvattenmärket handlar om två saker - dels att föra fram det som ett "avslöjande" att man ska vara medlem i en förening för att delta i föreningens verksamhet, dels för misstänkliggörandet; så snart det är fråga om kyrkliga organisationer är det något skumt med att de får bidrag. En "granskning" som andra organisationer som får betydligt mer pengar - Sverok och RFSU/Ung är två exempel - inte utsätts för.

    Ordvalet TVINGAS (din versalisering) är också att ta i. Det är inte så konstigt att "tvingas" vara med i AIK för att få spela fotboll i AIK eller åka på fotbollsläger, eller att "tvingas" vara med i schackklubben för att få delta i en shackturnering. Men visst, det skulle säkert vara bra om det fanns fler alternativ än SMU för barn i Järfälla som vill åka på kollo. Och då är vi tillbaka där det här inlägget började - om kommunens ansvar.

    SvaraRadera